Viljelypäätösten tueksi kaivataan tänäkin keväänä ajantasaista ja tilakohtaista tietoa. Sääolosuhteet ovat vaihdelleet suuresti eri alueilla, mikä näkyy kasvustojen kehityksessä ja vaikuttaa satopotentiaaliin. Juuri tässä Wisu Pro Satoennuste tarjoaa merkittävää hyötyä: se auttaa arvioimaan tulevaa satoa ja tukee harkittuja päätöksiä lisäpanosten käytöstä. Ennuste tuo ennakoitavuutta kasvukauteen ja auttaa optimoimaan toimenpiteet tilan kannattavuuden näkökulmasta.
Lohkokohtaista tietoa satonäkymistä
Satoennusteen pääsivulla (kuva 1) näet viljakasvien kokonaissatoennusteen suhteessa asettamaasi satotavoitteeseen. Lohkojen väliset erot korostuvat tummanvihreän erinomaisesta satoennusteesta tyydyttävän keltaisiin tai heikon punaisiin lohkoihin. Laatikkoa klikkaamalla voit tutustua tarkemmin valitun kasvin satoihin.
Kuva 1. Wisu Pro Satoennusteen pääsivu koostaa kasvikohtaiset satonäkymät
Lohkokohtaista tietoa satopotentiaalista – miten oma lohko pärjää?
Kuvassa 2 näytetään yksittäisen lohkon satoennuste, satotavoite sekä satohistoria. Myös viljavuustiedot ja lannoitustaso ovat nähtävillä. Satoennuste koostaa siis oleellisen tiedon, kun mietitään lohkon satopotentiaalia ja lisäpanosten käyttöä ja kohdentamista kasvukaudella.
Kuva 2. Yksittäisen lohkon satoennuste, satotavoite ja satohistoria.
Yhdestä näkymästä hahmotat nopeasti, millä lohkoilla on eniten potentiaalia ja mihin panoksia kannattaa suunnata – juuri näihin päätöksiin satoennuste tuo varmuutta.
Kuinka satoennuste toimii?
Satoennusteen taustalla on Mtechin itse kehittämä tekoälypohjainen ennustemalli. Mallin nykyinen versio osaa laskea ennusteet ohralle, kevätvehnälle, kauralle ja syysrukiille. Satoennuste on kehitetty yhtenä osana Mtech AgINTEL-ratkaisuja, johon kuuluu myös Wisu AI, joka avattiin Wisu Pro -asiakkaille käyttöön aiemmin toukokuussa.
Kehitetty malli huomioi satoennusteen laskennassa valitsevat sääolosuhteet, kasvuston kehittymisen kasvillisuusindeksin kautta, lohkon viljelyhistorian sekä kasvukauden aikana tehtyjä viljelytoimenpiteitä. Toimenpiteet kannattaakin kirjata tarkasti ylös, jotta ne pystytään huomioimaan ennusteessa.
Ennustetta lasketaan kertyvien aineistojen kanssa alkukesän ajan ja ennuste saavuttaa lopullisen arvonsa heinäkuussa, jolloin se julkaistiin. Kuten tutkimus ja kokemus on osoittanut, sadon määrään vaikuttavat kasvuolosuhteet vielä loppukasvukauden ajankin. Näiden myötä ennustetussa satomäärässä on aina epävarmuutta ja siksi tulosta kutsutaankin ennusteeksi. Kuluva kasvukausi on ollut alun osalta viileä ja sateinen, mikä on hidastanut kasvustojen kehittymistä. Tämä saattaa pienentää Satoennusteen tuottamaa tulosta, mutta vasta syksy ja sadonkorjuu näyttävät miten kasvustojen kesäkuussa näyttämä potentiaali realisoituu sadoksi.