Kuluneen talven sääoloja voisi kuvailla hyvinkin vaihteleviksi lumisateen ja vesisateen vuorotellessa. Ilmiö liittyy yhtenä osana ilmastonmuutokseen, johon pyritään vaikuttamaan tuomalla kuluttajille tietoa kuluttajahyödykkeiden ympäristövaikutuksista. Tuotteiden ympäristövaikutus edelleen muodostuu tuotteen valmistamisesta sekä tuotteeseen käytettävistä raaka-aineista. Jälkimmäisten osalta etenkin elintarvikkeissa maataloudella on suuri vaikutus, mutta tuotteen kylkeen painettu tieto esimerkiksi hiilijalanjäljestä on sellaisenaan vaikeasti hyödynnettävissä tuotteen raaka-aineita tuottavalla maatilalla.
Hiililaskenta viljelijän työkaluksi
Nyt tähän tilanteeseen saadaan huomattava parannus, kun Minun Maatilani Wisun käyttäjät voivat jatkossa tarkastella vuosittaisten viljelytoimien vaikutusta tilallaan. Uusi kuvaaja Wisun etusivulla koostaa koko tilan tuotannon kasvikohtaisesti ja tuloksia pystyy aina tarkastelemaan myös lohkokohtaisesti. Uutta työkalua voidaan käyttää myös etupainotteisesti eli jo tulevaa kasvukautta suunniteltaessa. Työkalussa tulokset on kiteytetty kahteen lukuun: satoon sidottuun hiileen sekä maaperän hiilivarannon muutokseen, joka kuvaa viljelytoimien vaikutusta maaperän hiilen määrään.
Monimutkaista laskentaa helposti
Laskenta pohjautuu kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) ohjeistukseen ja sen myötä laskennalla on paras saatavilla oleva tieteellinen pohja. Käytännössä kyse on laajasta sekä monivaiheisesta laskennasta, koska esimerkiksi muokkaustoimenpiteet, lannoitukset ja viljelykierto täytyy huomioida lohkokohtaisesti. Uusi työkalu on toteutettu yhteistyössä Biocode Oy:n kanssa, joka toteuttaa laskennan teknisesti.
Monimutkaisuudesta huolimatta Wisussa tästä on tehty käyttäjälle helppoa. Laskennan tulokset ja Wisun etusivun kuvaaja päivittyvät Wisuun kirjattujen tietojen myötä. Jos kasvukauden tapahtumat kylvöstä sadonkorjuuseen on jo kirjattu Wisuun, voi tuloksia tarkastella heti.
Ei vain ympäristövaikutusta vaan keinoja vaikuttaa
Monipuolisen viljelykierron, lannan käytön ja muokkauksen keventämisen positiiviset vaikutukset ovat olleet yleisesti tiedossa jo pitkään. Näiden yhteisvaikutus tulee nyt ensimmäistä kertaa näkyviin maaperän hiilivarannon muutoksessa, joka summaa tilalla tehtyjä toimia maaperän orgaanisen aineksen näkökulmasta. Ilmastonmuutoksen ja resilienssin näkökulmasta orgaanisen aineksen kehitys tilan lohkoilla saattaakin olla yksi tärkeimmistä ominaisuuksista tässä uudessa viljelijän työkalussa. Viimeisten kasvukausien perusteella sateiden määrä ja ajoittuminen on kasvava haaste, joka oletettavasti tulee korostamaan maaperän vesitaloutta. Orgaanisen aineksen pitoisuus on tässä merkittävässä roolissa, oli sitten kyse liian pienestä tai suuresta sadannasta kasvukauden aikana.
Nyt kun vuosittaiset tulokset ovat Wisussa helposti saatavilla, kannattaa tulosten pohtimiseen varata hetki aikaa ennen kasvukautta. Mahdollisuuksien mukaan tuloksista kannattaa keskustella esimerkiksi oman asiantuntijan tai viljelijäkollegojen kanssa. Keskustelu jonkun toisen kanssa avaa kokonaisuuta aina jostain uudesta näkökulmasta – tämän huomasimme itsekin hyvin työkalun kehittämisen aikana.
P.S. Jos et vielä käytä Wisua tilallasi, löydät täältä tietoa muista Wisun ominaisuuksista hiililaskennan lisäksi.