Osallistumme Maitoalan huippuseminaariin, joka järjestetään Seinäjoella 31.10.-1.11. Kokosimme yhteen muutamia mielenkiintoisia poimintoja ensimmäisen antoisan asiantuntijapäivän tiimoilta. Tapahtuma on ProAgrian järjestämä.
Ensimmäinen päivä alkoi Jyrki Niemen esityksellä maidon- ja naudanlihantuotannon vahvuuksista ja tulevaisuudennäkymistä. Heikki Ojala ProAgria Keski-Pohjanmaasta jatkoi keskustelua maitomarkkinoiden nykytilanteesta, ja yhteenvetona voitiin todeta, että maidon- ja naudanlihantuotannon tulevaisuuden toimintaedellytyksiin vaikuttavat lukuisat eri tekijät. Markkinariskeiltä tulisi pyrkiä suojautumaan mahdollisuuksien mukaan, jotta myytävien tuotteiden ja ostopanosten hinnat saataisiin vakautettua kannattavuuden turvaavalle tasolle.
Eräs päivän kiinnostavimmista esityksistä oli hollantilaisen Joep Driessenin (CowSignals) esitys, jossa hän korosti lehmien hyvinvoinnin merkitystä tuotannossa.
Lounaan jälkeen keskustelu syveni Paula Rissasen (Helsingin Yliopisto) esityksen myötä siihen, kuinka tunnutus vaikuttaa pötsiin, tuotokseen ja terveyteen. Pääsimme sukeltamaan syvemmälle pötsiin vielä myöhemmin, kun kuulimme ProAgria Etelä-Pohjanmaan Pötsi- ja Vahvat Vasikat -hankkeen pilottitilojen parhaita käytäntöjä.
Myöhemmin saimme kuulla vielä valkuaisomavaraisuuden ja palkokasvien merkityksestä ruokinnassa sekä mielenkiintoiseen yrittäjäpuheenvuoroon rehuntuotannon suunnittelua ja tilan johtamista koskien.
Kaiken kaikkiaan tämä kattavan ja ajankohtaisen katsauksen tarjonnut seminaaripäivä vahvisti meille sen, että olemme oikealla tiellä panostaessamme jatkuvaan kehitykseen ja koulutukseen. Kiitämme inspiroivasta päivästä ja odotamme innolla tulevaa!