Varmaankin jokainen karjanomistaja tavoittelee jalostustyöllään mahdollisimman hyvää lehmää. Ensin valitaan lehmälle sonni ja siemennetään, ja mikäli lehmä tiinehtyy, itse jalostuksen tulokset nähdään ensimmäisen kerran muutaman vuoden päästä. Yksi tavoittelee parempaa jalkarakennetta, toinen enemmän maitoa ja kolmas hyvää utaretta. Täydellisen lehmän määritelmä voi olla jokaiselle erilainen, mutta jokainen hyvä lehmä koostuu tietyistä perusasioista. Nämä perusasiat ovat samat niin lypsy- kuin liharotuisillakin naudoilla.
Hyvät jalat ja terveet sorkat
Hyvä sorkkaterveys säästää rahaa ja vaivaa. Hyvillä jaloilla ja terveillä sorkilla nauta jaksaa käydä syömässä, seistä parressa tai laiduntaa karummassakin laidunmaassa. Jalkarakenteen merkitys korostuu erityisesti robottilypsyssä, kun lehmän odotetaan käyvän lypsyllä omatoimisesti. Naudan jalkojen terveyttä voi pitää yllä, mutta huonoa jalkarakennetta ei voi korjata edes muokkaamalla ympäristöä. Sen takia isäsonnia valitessa täytyy pitää jalkarakenne mielessä ja harkita huonojalkaisten lehmien kohdalla poistamista.
Täydellisen lehmän utare
Utare on tärkeä lehmän tuotantosuunnasta riippumatta. Sopivan pituiset vetimet, utareen hyvät kiinnitykset, utarekudoksen laatu, hyvä utareterveys ja maidonvirtaus ovat kaikki jalostettavia osa-alueita. Hyvä utarerakenne on tietysti lypsylehmälle suorastaan elintärkeä ominaisuus, mutta myös emolehmän utareen on oltava riittävän hyvä.
Syvä runko ja optimaalinen lantion rakenne
Pidän naudan runkoa sen yhtenä tärkeimmistä ominaisuuksista. Rungon on oltava syvä ja siellä on oltava tarpeeksi tilaa rehulle. Keskikokoinen rungokas eläin hyödyntää tehokkaammin syömänsä ruuan verrattuna isoon, rungottomampaan eläimeen. Kun naudalla on riittävästi tilaa mihin syödä, se tuottaa ja kasvaa hyvin. Rungoton eläin jää kasvussa jälkeen, eikä se yksinkertaisesti voi syödä tarpeeksi tuottaakseen samaa määrää lihaa tai maitoa kuin rungokkaampi lajitoveri.
Lantion rakenne sekä lypsy- että emolehmällä on muun muassa poikimisen kannalta tärkeä ominaisuus. Pitkä, leveä ja sopivan laskeva lantio ovat toivottuja ominaisuuksia, sillä ne helpottavat poikimista. Liian ahdas ja nouseva lantio voi erityisesti hiehoilla hankaloittaa poikimista, kun vasikka ei pääse laskeutumaan synnytyskanavaan eikä mahdu ulos yhtä helposti kuin optimaalisessa lantiossa. Liian laskeva lantio puolestaan voi aiheuttaa mm. kohdun esiinluiskahtamista poikimisen yhteydessä. Lantion rakenteella saattaa olla merkitystä myös tiinehtymiseen, erityisesti jos sonni astuu lehmät. Sonnien lantion rakenteeseen pitää kiinnittää huomiota, koska sonni periyttää sitä jälkeläisilleen. Lantion ja lanneselän toimivalla rakenteella vaikutetaan myös eläimen liikkuvuuteen.
Millainen on täydellisen lehmän luonne?
Henkilökohtaisesti pidän luonteen merkitystä valtavan suurena. Mielestäni hyvällä lehmällä on myös miellyttävä luonne. Arka ja säikky eläin voi satuttaa itsensä, hoitajansa tai lajitoverinsa. Hankalaluontoisen eläimen siirtäminen on työlästä ja se voi aiheuttaa ongelmia, vaikka sitä ei siirrettäisi yksin. Säikyn tai vihaisen eläimen ensimmäinen lypsykerta voi olla jopa vaarallinen. Pidän tärkeänä, että eläinten keskellä voi liikkua ja tuntea olonsa turvalliseksi. Jatkuvasti ympärilleen vilkuileminen vihaisen eläimen takia on todella stressaavaa ja näkyy työn laadussa. Lomittajien ja muiden ulkopuolisten pitää pystyä tekemään työnsä mahdollisimman turvallisesti. Emolehmä, joka yrittää poikimisen jälkeen käydä ihmisen päälle ilman syytä, on oikeasti vaarallinen myös tilan omalle väelle.
Luonteeseen voi vaikuttaa viettämällä eläinten kanssa aikaa ja totuttamalla ne ihmiseen ja käsittelyyn, mutta aidosti huonoa luonnetta ei voi sillä muuttaa. Luonnetta on mahdollista -ja pitääkin- jalostaa.
Rakennearvostelu ja jalostussuunnitelma karjan kehityksen seurannassa
Kaiken kaikkiaan jalostus on mielenkiintoista, joskus jopa hieman lottoa muistuttavaa peliä. Usein kuulee huonoista lehmistä syytettävän isäsonnia, mutta on syytä pitää mielessä, että hyvät ja huonot ominaisuudet voivat periytyä emältä tai isältä – tai kauempaakin suvusta. Karjanjalostuksessa kannattaakin pyytää säännöllisin väliajoin ulkopuolista arviota omasta karjasta. Rakennearvostelemalla eläimet saat arvokasta tietoa ulkopuolisen näkökulmasta jalostustyöstä ja eläinryhmien laadusta. Rakennearvosteluiden avulla voit seurata karjasi kehitystä kokonaisuutena. Kaikkia jalostaminen ei kiinnosta yhtä paljon tai siihen ei ole kunnolla aikaa – siinä tapauksessa kannattaa harkita jalostussuunnitelman teettämistä jalostusneuvojalla. Valmis jalostussuunitelma nopeuttaa lehmän siementämistä, kun sopivat siemennyssonnit on valittu valmiiksi.
Minun Maatilassani saat karjasi eläinten kaikki jalostusarvot eläinkorteille ja muokattaviin raportteihin näkyville Faba lypsyrotujen jalostusarvot -moduulilla. Jalostusarvojen laskenta perustuu tuotosseurannan ja terveystarkkailun tietoihin. Jalostusarvot ovat saatavilla ayrshire-, holstein-, suomenkarja- ja jersey-eläimille, myös genomiset jalostusarvot (ay, hol, sk).
Oli kyse sitten rakennearvostelukäynnistä tai jalostussuunitelman tekemisestä, kannattaa seurata asiantuntijan työtä ja olla aktiivisesti mukana. Käynneillä oppii kiinnittämään huomionsa juuri niihin asioihin, jotka helposti jäävät huomaamatta. Käynnit ovat myös oiva tilaisuus oppia lisää lehmän rakenteesta ja eri ominaisuuksien vaikutuksesta terveyteen, tuotokseen ja ympäristöön ja sitä kautta tulokseen.