Näin loppusyksyllä ja alkutalvesta ennen maan jäätymistä uusitaan viljavuusnäytteet useilla tiloilla. Näytteiden kohdistus lohkoille onkin siksi monelle ajankohtainen aihe. Myös tulevia lannoitetarpeita voi alkaa jo suunnittelemaan. Alla muutama käytännön ohje siitä, kuinka pääset uuden satokauden suunnittelussa alkuun Wisun avulla.
Viljavuusnäytteiden uusiminen
Wisussa viljavuusnäytteitä hallinnoidaan tähkäkuvakkeen alta löytyvällä Viljavuus-sivulla (kuva 1). Siellä voit tarkistaa, onko näytteitä menossa vanhaksi ja uusia vanhenevat viljavuusnäytteet tarvittaessa.

Sivulla voit tehdä myös näytteenottosuunnitelman ja sähköisen tilauksen tekeminen Eurofinsin viljavuusnäytepalveluun onnistuu Wisun kautta helposti. Kun tulokset valmistuvat, saat tiedot kätevästi ladattua suoraan Wisuun tulospalvelusta. Syksyllä 2020 haetut viljavuusnäytteet kytketään lohkoille viljelyvuodesta 2021 alkaen.
Jos viljavuusnäytetilausta tehdessäsi ilmoitit lohkotunnuksen kullekin näytteelle, osaa Wisu näytetulosten valmistumisen ja Tulospalvelusta noudon jälkeen kohdistaa näytteet suoraan oikeille lohkoille. Sinun tehtäväksesi jää vain tarkistaa ja tehdä tarvittavat täydennykset viljavuusnäytteiden kohdistuksiin – esimerkiksi pienemmillä lohkoilla voi olla käytössä yhteinen viljavuusnäyte viereisen lohkon kanssa. Jos lohkotunnusta ei viljavuusnäytteissäsi ole, ei syytä huoleen: viljavuusnäytekohdistuksen tekeminen käsin onnistuu sekin Wisussa helposti.
Wisun lannoitussuositus ja tarvikesaldo apuna hankinnoissa
Wisun viljelysuunnitteluosiosta lannoitus-välilehdeltä löytyvä lannoitussuositus on toiminto, joka auttaa valitsemaan sopivimmat lannoitteet jokaiselle lohkolle muun muassa kasvin, satotavoitteen ja kasvin ravinnetarpeen mukaan (kuva 2).

Wisu käyttää kasvin ravinnetarpeen määrittelyyn muun muassa viljavuustietoja. Lannoitussuosituksen laskennassa voit hyödyntää myös tilan omaa lannoitevalikoimaa. Löydät Tilan valikoiman tähkäkuvakkeen takaa.
Kun tarvittavat lannoitteet ja siemenet on suunniteltu Wisuun, tarvikesaldo auttaa määrittämään hankittavat tuotantopanosten määrät. Tarvikesaldoon voi myös lisätä jo varastosta löytyvät määrät, jonka jälkeen Wisu näyttää selkeästi, paljonko täytyy vielä hankkia lisää. Samalla voi miettiä lannoitteiden kohdalla säkkijakoa, mikäli kokee sen helpottavan käytännön työtä esimerkiksi kylvöjen aikana. Tarvikesaldo tulostuu kauppalistaksi suunnittelun päätteeksi.
Talven aikana on hyvä käydä läpi myös kalkitustarpeita, ja kalkitussuunnittelun teet saman Laske suositus -toiminnon kautta. Wisu antaa kalkitussuosituksen ja suosittelee sopivinta kalkkia riippuen maan pH-, magnesium- ja kalsiumarvoista.