Viljelykierto ja lannoitussuunnittelu Wisulla
Kun peltotyöt alkavat, voi lohkokohtaisia muistiinpanoja tehdä ja täydentää MobiWisun avulla, jolloin tiedot päivittyvät Wisuun reaaliajassa. Wisulla onnistuu myös viljelykierron suunnittelu. ”Wisusta näkee helposti, mitä kasveja edellisellä viljelykaudella on milläkin lohkolla viljelty” kertoo Mäkipää. ”Myös lannoitussuunnittelun tekeminen on tärkeää ja Wisussa onkin mahdollista tarkastella esimerkiksi laskennallista ravinnetasetta”. Lannoitussuunnitelma on Mäkipään tilalla tehty ja lannoitteet on tilattu; lannoitustasoa säädellään kasvin tai lohkon ominaisuuksien mukaan. ”On valittava lohkolle ja kasville sopiva lannoite. Ei kaikkeen samaa, muttei myöskään liian suurta valikoimaa”, Mäkipää pohtii. ”Ympäristökorvausten mukaisesti kun toimitaan, pyrin hyödyntämään satotasokorjauksia. Mennään aika pitkälti sen mukaan, kuinka paljon saa lannoittaa”.
Wisu korvaa WebWisun – uutta teknologiaa ja uudistunut ohjelma
Vanha WebWisu on suljettu, ja uusi Wisu on korvannut WebWisun. Ohjelmat käyttävät samaa tietokantaa, joten tietojen siirtoa ei tarvita. Uudistuneen Wisun ominaisuuksista mm. Smart Farming -ominaisuudet kiinnostavat Mäkipäätä, ja ohjelman tarjoamista satelliittikuvien kasvillisuusindekseistä saatavaa tietoa Mäkipää on suunnitellut hyödyntävänsä lannoituksen suunnittelussa. ”Sillä pääsee täsmäviljelyssä jo hyvin alkuun”.
”Uudistuneessa Wisussa on mahdollista hyödyntää paikkatietoa entistä paremmin tuomalla esimerkiksi satokarttoja ja dronekuvia palveluun. Ohjelman avulla voidaan myös luoda työnohjaustiedostoja työkoneille Isobus-tekniikkaa hyödyntämällä”.