Vaikka lunta nyt sateleekin, kevät tulee vuorollaan ja monella on jo hyvät suunnitelmat tulevan kevään kylvöille. Tässä vaiheessa olisi vielä aikaa tutustua myös viljelykiertosuunnitteluun.
Wisun viljelykierto – suunnittele ja muokkaa
Viljelykierto-työkalu löytyy Wisun päävalikosta ja tulevassa Wisun päivityksessä työkaluun tulee parannuksia. Jatkossa voit muun muassa vaihtaa vuotta viljelykierto-osiossa, jollon viljelykierron käyttö monipuolistuu, ja näet kunkin vuoden käytössä olevat lohkot.
Kiertoja voi luoda monenlaisia, ja viljelykiertoja voi muokata aina siihen saakka, kunnes viljelyvuosi on kätössä ja kasvit on vahvistettu viljelysuunnittelun puolella. Viljelykiertotyökalulla voi myös hahmotella, että esimerkisi rypsinviljelyssä lohko saa tarpeeksi monta välivuotta. Aloita viljelykiertosuunnittelu luomalla mieluisat kasvikierrot (kuva 1).
Kuva 1. Viljelykierrot luodaan kierrot-valikossa
Seuraavassa vaiheessa voit lisätä kierrot lohkoille (kuva 2).
Kuva 2. Lisää viljelykierrot lohkoille.
Viljelykierrot saat vahvistettua kasvulohkoille siinä yhteydessä, kun lisäät uutta vuotta. Ohjelma pyytää ottamaan kantaa, tuodaanko viljelykiertosuunnitelman mukaiset kasvit uudelle vuodelle. (Kuva 3).
Kuva 3. Viljelykierron vieminen viljelysuunnitteluun
Hyödynnä lohkoryhmittelyä Viljelykierrossa
Monella meistä on lohkoja kauempana tilakeskuksesta – varsinkin vuokralohkot saattavat sijaita hyvinkin etäällä. Lohkoryhmittelyn avulla voit luoda lohkoryhmiä ja käsitellä niitä Wisussa monilohkosyötön avulla.
Usein on järkevää huomioida lohkojen sijainti viljelykiertosuunnittelussa. Saat poimittua lohkoryhmät esille ratas-kuvakkeen alta. Ratas-kuvakkeesta avautuu ikkuna, jossa voit räätälöidä näkymän haluamaksesi. Ota esimerkiksi ryhmä -sarakeotsikosta kiinni ja raahaa se ratasvalikon ensimmäiseksi sarakeotsikoksi; näin ryhmä -sarake siirtyy näkymän ensimmäiseksi sarakkeeksi (kuva 4).
Kuva 4. Ratasvalikosta löytyy lohkoryhmät
Varsinaiset lohkoryhmät voit luoda Peruslohkot -valikossa Ryhmittely-painikkeen kautta.
Kuva 5. Lohkot on järjestetty ryhmien mukaiseen järjestykseen.
Hyvä viljelykiertosuunnitelma antaa ripeyttä tuotantopanosten ostoon
Kun viljelysuunnitelma on olemassa tuleville vuosille, on paremmat mahdollisuudet tarttua tarjouksiin. Suunnitelman ansiosta tiedät heti lohkot ja pinta-alat, joten tarvittava määrä tiettyä tuotantopanosta on vaivatonta laskea. Lisäämällä hankitut tuotantopanokset tarvikesaldoon, näet puutteet ajantasaisesti ja selkeämmin.
Kuvassa alla olen järjestänyt lohkot ryhmien mukaan, ja rajannut 2022 hernelohkot näytölle. Summauspainikkeella näen näiden lohkojen yhteispinta-alan (kuva 6).
Kuva 6. Hernealan suunniteltu pinta-ala näkyviin muutamalla napin painalluksella