Kevään poikimakausi on käynnissä. Minun Maatilani -ohjelmaan kirjatut tiedot auttavat ennakoimaan poikimisia, joten alla on pieni katsaus siitä, miten nautaohjelmistosta saa parhaan hyödyn tässä vaiheessa.
Tieto astujasonnista talteen
Kun teet astumisryhmiä ja tallennat niille sonnit, kannattaa tieto astujasonnista ja astumiskauden alkamisesta kirjata ohjelmaan. Minun Maatilaani kirjattujen Omien sonnien astumismahdollisuuksien avulla saat hyödynnettyä erilaisia työlistoja ja poikimakausi on paremmin ennakoitavissa. Siksi onkin tärkeää, että astutuskaudella merkitset astumismahdollisuudet ohjelmaan.
Poikimisajat raporteille
Muokattavat raportit -moduuli sisältää useita erilaisia valmiita raportteja ja työlistoja poikimakauden avuksi. Huomiolista siemennetyille -työlista kertoo aikaisimman mahdollisen poikimahetken, jos astumismahdollisuus on tallennettu ohjelmaan. Muokattavat raportit -moduulilla teet myös omia työlistoja tilasi tarpeiden mukaan. Omat työlistat ja raportit voit tallentaa ohjelmaan ja ne ovat aina tarvittaessa käytössäsi.
Poikimajakaumatavoite
Keväällä poikivien emojen poikimiset ajoittuvat usein suurin piirtein maalis-huhtikuulle. Siten kesällä laiduntavilla emoilla ja vasikoilla on optimaalisimmat mahdollisuudet hyödyntää nopeasti kasvavaa nurmea ja siitä saatavia ravinteita. Minun Maatilani lihantuotantomoduulilla voit asettaa poikimajakaumatavoitteen karjallesi; voit määritellä tavoitteissa yhden tai kaksi kautta. Lihantuotannon aloitussivulla olevalta poikimajakaumagraafilta voit seurata tavoitteeseen pääsyä ja onnistumista. (Kuva 1).
Kuva 1. Poikimajakaumatavoite-graafi löytyy lihantuotantomoduulin aloitussivulta ja voit asettaa tavoitteet yhdelle tai kahdelle kaudelle.
Poikimaryhmät
Ryhmittelymoduulilla voit luoda poikimaryhmiä. Kun eläimet on ryhmitelty Minun Maatilassani, on ryhmän eläimet helposti löydettävissä listoilta ja ryhmälle tehtävien toimenpiteiden tallennus käy helposti, kuten hoito tai siirtoilmoitus pitopaikasta toiseen. Kun samaan aikaan poikivat ovat yhdessä ryhmässä, helpottuu niiden tarkkailu, ruokinta ja hoito. Voit hyödyntää ryhmittelyä myös vieroituksessa, kun suunnilleen samanikäiset vasikat ovat samassa ryhmässä.
Varaudu ennalta – kirjaa poikima-apu ohjelmaan
Annettu poikima-apu kannattaa kirjata ohjelmaan. Saat kirjattua poikima -avun jos sinulla on käytössäsi muokattavat raportit -moduuli. Saat tiedon poikima-avusta näkyviin raportille ja lisättyä sarakkeen mm. työlistalle. Näin näet heti kuka emoista on edellisellä kerralla tarvinnut poikima-apua ja osaat varautua jo ennalta. (Kuva 2).
Kuva 2. Tieto poikimavaikeudesta on lisättävissä raportille
Vasikka-ajan ruokintatiedot ja vasikoiden kasvun seuranta
Voit seurata ruokinnan vaikutusta vasikoiden kasvuun, kun tallennat vasikka-ajan ruokintatiedot ohjelmaan. Tallentamalla ruokintatiedot ohjelmaan ne ovat myös välitykseen lähtevien vasikoiden uuden omistajan nähtävillä. Kasvattamo tai muu uusi omistaja voi hyödyntää tietoja esimerkiksi eläinten ryhmittelyssä. Lue lisää vasikka-ajan ruokintatoiminnosta täältä.
Vasikoiden kasvun seuranta onnistuu, jos tallennat syntymäpainon ohjelmaan. Tällöin voit seurata päiväkasvua, syntymästä vieroitukseen, vieroituksesta vuodenpainoon sekä syntymästä vuodenpainoon.