Välitilinpäätös on hyvä työkalu niin talouden seurannassa ja suunnittelussa kuin verotuksen lopputuloksen ennakoinnissa ja optimoinnissakin. Maataloudessa välitilinpäätöksiä tehdään perinteisesti 1-2 kpl, yksi loppukesästä tai alkusyksyllä ja toinen sitten vähän ennen vuodenvaihdetta. Verotuksessa on hyvä pyrkiä mahdollisimman tasaiseen tulojen kehitykseen ja välttää suuria vuosikohtaisia vaihteluita. Tähän välitilinpäätös on mainio apuväline.
Tekemällä vuoden aikana yhden tai kaksi välitilinpäätöstä voi suunnitella loppuvuoden taloutta ja ennakoida esimerkiksi ennakkomaksut tai tilitysten siirrot vuodenvaihteen yli. Myös normaalia suurempien alv-maksujen ja palautusten ennakointi helpottuu. Kun kirjanpito on ajan tasalla, välitilinpäätöksen teko on melko vaivatonta saatuun hyötyyn verrattuna. Kirjanpidon ajan tasalla pitämiseen on WebWakan pankkiyhteys hyvä apuväline. Tällöin kaikki ostolaskut, joita kirjanpidossa on eniten, tulevat kuin huomaamatta naputeltua kirjanpitoon samalla kun ne maksetaan pankkiin.
Välitilinpäätöksellä ennuste tuloksesta
Välitilinpäätös antaa pienellä vaivalla hyvin tarkan ennusteen maatilan tuloksesta. Ennusteen pohjalta voidaan pohtia eri vaihtoehtoja, joiden avulla tulosta ja verotusta viedään haluttuun suuntaan loppuvuoden toimenpiteillä ja samalla voidaan vertailla eri ratkaisujen vaikutuksia tilan talouteen ja verotukseen.
Sadot ja tuotteiden hintatasot vaihtelevat, koska vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Mikäli näyttää, että kuluvasta vuodesta olisi tulossa normaalia parempi, voi tässä vaiheessa vielä harkita esimerkiksi jonkin tulotilityksen siirtämistä seuraavan vuoden puolelle, mikäli se maksajalle sopii.
Mahdollista on myös tehdä ennakkomaksuja, mikäli tietää esim. ostavansa kasvinsuojeluaineita, lannoitteita yms. Tällöin maksuperusteen mukaisesti maksun ja siihen sisältyvän alv:n saa tämän vuoden puolelle. Ja tilinpäätöksessä myös tasausvarauksen käyttö on helppo kokeilla ja katsoa sen vaikutusta tulokseen.
Mikäli taas kuluva vuosi näyttäisikin olevan tulokseltaan normaalia heikompi, voi purkaa mahdollisia aiempien vuosien tasausvarauksia ja toki harkita myös poistojen tekemättä jättämistä tai ainakin maksimipoistoa pienempiä poistoja.
Välitilinpäätöksestä apua seuraavan vuoden budjetin laadintaan
Välitilinpäätöksestä saadaan arvio kuluvan vuoden veronpalautuksen tai lisäverojen määrästä. Samoin saadaan tieto arvonlisäveron maksusta tai palautuksesta. Kun kirjaat Toiminnot – välitilinpäätöstosite -kohtaan arvioidut loppuvuoden tulot ja menot, voit “Alv-raportti”-kohdan rastittamalla sisällyttää laskelmaan myös nämä välitilinpäätöstositteen summat. Näin saadaan hyvin tarkasti selville arvonlisäverojen tilanne.
Nämä arvonlisäverot ja veronpalautukset tai lisäverot voidaan sitten huomioida kun tehdään seuraavan vuoden budjettia. Mahdollisessa investointitilanteessa arvonlisäverot voivat vaikuttaa huomattavastikin maksuvalmiuteen, erityisesti jos käytössä on vuosimenettely.