Mellanbokslutet är ett bra verktyg såväl för ekonomiuppföljning och -planering samt prognostisering och optimering av beskattningens slutresultat. I lantbruket gör man traditionellt 1-2 st. mellanbokslut, ett på sensommaren eller i början av hösten och det andra en aning före årsskiftet. När det gäller beskattningen är det bra att sträva till en så jämn inkomstutveckling som möjligt och undvika stora årliga variationer. För det här ändamålet är mellanbokslutet ett ypperligt hjälpmedel.
Om man under årets lopp gör en eller två mellanbokslut kan man planera ekonomin för slutet av året och förutse exempelvis förskottsbetalningar eller överföring av redovisningar över årsskiftet. Prognostiseringen av momsbetalningar och -återbäringar som är större än normalt underlättas också. När bokföringen är uppdaterad går det rätt smidigt att göra ett mellanbokslut jämfört med den nytta man uppnår. Ett bra hjälpmedel för att hålla bokföringen uppdaterad är WebWakkas bankförbindelse. Då blir alla inköpsfakturor, av vilka det finns mest i bokföringen, nästan obemärkt inmatade i bokföringen samtidigt som man betalar dem.
Mellanbokslutet ger en prognos över resultatet
Utan större ansträngning ger mellanbokslutet en mycket noggrann prognos över gårdens resultat. På basis av prognosen kan man fundera över olika alternativ som kunde användas för att styra resultatet och beskattningen i önskad riktning genom åtgärder under slutet av året. Samtidigt kan man jämföra hur olika lösningar skulle påverka gårdens resultat och ekonomi.
Skördarna och prisnivåerna på produkterna varierar eftersom åren inte är likadana sinsemellan. Ifall det ser ut som om det innevarande året kommer att bli bättre än normalt, kan man i det här skedet ännu överväga t.ex. att flytta någon inkomstredovisning till det följande året, ifall det passar för betalaren.
Det är också möjligt att göra förskottsbetalningar ifall man t.ex. vet att man kommer att köpa växtskyddsmedel, gödselmedel m.m. Då får man, i enlighet med kontantprincipen, betalningen och momsen som hör till den, till det här årets sida. Och i bokslutet är det också enkelt att pröva användning av utjämningsreservering och se hur det skulle påverka resultatet.
Om det innevarande årets resultat däremot ser ut att bli sämre än normalt, kan man upplösa eventuella tidigare års utjämningsreserveringar och förstås också överväga att inte utföra avskrivningar, eller åtminstone mindre avskrivningar än de maximalt möjliga.
Mellanbokslutet till hjälp när man gör upp budgeten för följande år
Med hjälp av mellanbokslut får man en uppskattning på beloppet av årets skatteåterbäring eller kvarskatt. Dessutom får man information om momsbetalning eller -återbäring. När man i Funktioner – Mellanbokslutsverifikat -punkten bokför de uppskattade intäkterna och utgifterna för slutet av året, kan man i ”Momsrapport”-punkten markera ett krux och därmed också inkludera de här summorna från mellanbokslutsverifikatet i beräkningen. På så sätt får man mycket specifikt fram situationen för mervärdesskatten.
De här mervärdesskatterna och skatteåterbäringarna eller kvarskatterna kan man sedan beakta när man gör upp budgeten för följande år. I en eventuell investeringssituation kan momsen påverka likviditeten avsevärt, speciellt om man betalar moms på årsbasis.