Sadonkorjuun aika on parhaimmillaan työntäyteinen mutta antoisa. Sadon tarkka kirjaaminen lohkomuistiinpanoihin kannattaa tehdä heti sadonkorjuun jälkeen. Oikeat ja todelliset satotiedot mahdollistavat kasvi- ja lajikekohtaisen arvioinnin uusien satomittarien kautta. (Kuva 1). Niistä kasveista ja lajikkeista, jotka soveltuvat parhaiten lohkoillesi, saat myös parhaan tuoton. Lue lisää Wisun tilatason mittareista aiemmasta blogistani.
Satoa Wisuun kirjatessasi käytössäsi on apulaskimia. Nurmien satoa kirjatessasi voit laskinta käyttäen arvioida satomääriä kuormissa tai paaleissa. Käyttäen apulaskinta kirjatut kuorma- tai paalimäärät saadaan samalla jäämään talteen kuiva-ainekilojen rinnalle. (Kuva 2.)
Sadon kirjaaminen siiloihin joustaa tilan tarpeiden mukaan – voit räätälöidä erilaatuisille satoerille haluamasi siilot, tai kirjata sadot yhteen virtuaaliseen tuotesiiloon.
Sadonkorjuuvälilehden Siilot-painikkeesta avaat satoyhteenvedon, josta näet siiloissa olevat sadon kokonaismäärät, sekä miltä lohkoilta siiloon on satoa korjattu. (Kuva 3.)
Tuote-erät-painikkeen kautta kirjaat satotuotteiden oman käytön sekä myyntierät. Sekä Siilojen että Tuote-erien alla voit myös kirjata sadon laatutiedot. (Kuva 4). Näin rakentuu samalla myös yhteen koottua dokumentaatiota rehukirjanpitoon, joka vaatimuksena koskee kaikkia rehun tuottajia ja kotieläintuottajia.