Viljelysuunnitelman merkitys korostuu viljamarkkinoiden heiluessa ja tuotantopanosten hintojen kivutessa korkealle tasolle. Sään ääri-ilmiöihin lienee varauduttava jatkossakin. Maan kasvukunnosta huolehtiminen yhdistettynä tasapainoiseen lannoitukseen auttaa kasveja selviytymään kuivuuden tai märkyyden iskiessä päälle. Wisun viljelysuunnitelman avulla suunnittelet tuotantopanosten tarkan kohdentamisen sekä maan kasvukuntoa edistävät toimet. Viimeistään nyt on aika miettiä omaa viljelystrategiaa ja laatia viljelysuunnitelma vuodelle 2024.
Maaperän hiilivaranto tuo viljelyvarmuutta
Orgaanisen aineksen pitoisuudella maaperässä on merkittävä rooli maaperän kasvukunnolle. Uudella tukikaudella onkin paljon toimenpiteitä, joilla pyritään siitä huolehtimaan. Näitä ovat mm. viljelykierto, kerääjäkasvit ja talviaikainen kasvipeitteisyys. Toimenpiteillä on parantavia vaikutuksia maaperän orgaanisen aineksen ja mikrobien määrään. Kasvipeitteisyydestä ja viljelykierrosta osana Wisun viljelysuunnitelmaa voit lukea aiemmasta blogistani.
Wisun aloitussivulle on marraskuussa julkaistu uusi maaperän hiilivarannon muutoksen 5-vuotisgraafi (kuva 1). Graafi auttaa hahmottamaan maaperän hiilivarannon muutoksen kehittymistä oman tilasi viljelytoimilla. Uutta työkalua voidaan käyttää myös etupainotteisesti eli jo tulevaa kasvukautta suunniteltaessa. Nouseva graafi osoittaa, että maaperän kasvukuntoa parantavien toimien lisäämisellä on onnistuttu kääntämään maaperän hiilivarannon muutos hiiltä sitovaksi. Tulos on laskennallinen ja perustuu IPCC:n laskentakaavoihin.
Kuva 1: Maaperän kasvukuntoa parantavien toimien lisäämisellä on onnistuttu kääntämään maaperän hiilivarannon muutos hiiltä sitovaksi
Tuottoarvio viljelyn kannattavuuden arvioinnissa
Wisun Aloitussivulta löytyy Tuottoarvio-kuvaaja, joka koostaa viljelysuunnitelman mukaiset tuotot sekä siementen, lannoituksen ja kasvinsuojelun kustannukset. Tuottoarvion graafeissa verrataan eri kasvien tuottoja kuluvalta sekä edeltävältä vuodelta (kuva 2). Muuttuvat kustannukset tulevat tuottoarviolaskelmaan automaattisesti viljelysuunnitelman tiedoista. Tuotantopanosten à-hinnat annetaan Tarvikesaldoon.
Kuva2. Tuottoarvion kuvaajassa verrataan eri kasvien tuottoja kuluvalta sekä edeltävältä vuodelta.
Tuottoarvion avulla voit varautua erilaisiin viljamarkkinoiden ja tuotantopanosten hintojen skenaarioihin. Lisäämällä tukieuroja laskelmiin, voi vertailla uuden tukikauden monimuotoisuus ja saneerauskasvien kannattavuutta verrattuna satokasveihin. Heikommilla lohkoilla voi olla kannattavaa tasata riskejä ja parantaa maaperän kasvukuntoa tulevia satovuosia ajatellen.