Viljelyn kannattavuus ja kasvivalinnat muuttuneessa markkinatilanteessa ovat puhuttaneet paljon viljelijöiden kesken kuluneen syksyn aikana. Kallistuneiden tuotantopanosten kohdentaminen parhaimmille lohkoille on selkeästi tunnistettu yhdeksi ratkaisuksi. Samoin maan kasvukunnon parantaminen ja maanparannuskasvien viljely heikoimmilla lohkoilla. Viljelyn monipuolistaminen, esikasviarvojen hyödyntäminen sekä optimaalinen sato- ja lannoitustaso auttavat kustannuspaineessa, näistä aiheista voit lukea lisää aiemmista blogeistamme. Wisun uusi Tuottoarvio simuloi viljelysuunnitelman mukaiset tulokset euroissa ja auttaa siten arvioimaan viljelyn kannattavuutta. Näin vaihtoehtoisen kasvien ja lannoitusratkaisujen vertailu Tuottoarvion avulla onnistuu helposti.
Tuottoarvio viljelyn kannattavuuden arvioinnissa
Wisun Aloitussivulta löytyy nyt uusi Tuottoarvio-kuvaaja, joka koostaa viljelysuunnitelman mukaiset tuotot sekä siementen, lannoituksen ja kasvinsuojelun kustannukset. Tuottoarvion graafeissa verrataan eri kasvien tuottoja kuluvalta sekä edeltävältä vuodelta (kuva 1).
Kuva 1. Tuottoarvion kuvaajassa verrataan eri kasvien tuottoja kuluvalta sekä edeltävältä vuodelta
Muokkaa tuottoarvion lähtötietoja -painikkeella voit asettaa tulevan kauden satotavoitteen ja antaa sadolle hinta-arvion €/tn. Myös kasvikohtaisten tukieurojen syöttäminen on mahdollista (Kuva 2).
Kuva 2. Sadon määrää, hinta-arviota ja tukien osuutta voi muokata Muokkaa tuottoarvion lähtötietoja painikkeen kautta avautuvassa ikkunassa.
Muuttuvat Kustannukset tulevat tuottoarviolaskelmaan automaattisesti viljelysuunnitelman tiedoista. Viljelysuunnitelman päivitys tuoreuttaa ajantasaiset hinnat niin Viljelysuunnitelman välilehdille (kuva 3) kuin tuottoarvioonkin. Tuotantopanosten à-hinnat annetaan Tarvikesaldoon (Kuva 4).
Kuva 3. Viljelysuunnittelun rinnalla lasketaan lohko- ja hehtaarikohtaisia hintoja tuotantopanoksille.
Kuva 4. Tuotantopanosten kpl-hinnat annetaan Tarvikesaldoon
Muut muuttuvat kustannukset kuten viljelyssä käytetty polttoaine ja sähkö eivät vielä sisälly tuottoarvion ensimmäiseen versioon. Näiden laskentaan on odotettavissa apuvälineitä tulevissa Wisun päivityksissä.