Yleisestä maailmantilanteen epävarmuudesta huolimatta kevään merkkejä on ilmassa ja olemme hetkittäin saaneet nauttia hienoista ulkoilusäistä. Tämä väistämättä ohjaa ajatuksia kohti kevättöitä ja niihin valmistautumista. Myös kulunut talvi on ollut poikkeuksellinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen talvi ei Lounais-Suomen suunnalla ehtinyt alkamaan ollenkaan ja Lapissa lunta on vielä tälläkin hetkellä paikoitellen reilun metrin verran.
Poikkeuksellisesta talvesta johtuen on paikoittain erityisen hyvä syy tarkistaa tulevan kasvukauden suunnitelmia ennen toukotöihin ryhtymistä. Suunnitelmahan saattaa jo löytyä valmiina viljelysuunnitteluohjelmasta – esimerkiksi Wisusta. Jos ei vielä löydy, niin nyt sellainen kannattaa laatia. Viljelysuunnitelman tarkastelussa tai laatimisessa voi olla hyötyä edellisten kasvukausien satotietojen tarkastelemisesta. Wisusta ne löytyvät Sadonkorjuu-nimiseltä välilehdeltä Viljelysuunnitelma- ja lohkokirjanpito -sivulta. Samalla on helppo tarkistaa lohkojen viljelyhistoria esimerkiksi viiden viimeisen vuoden ajalta ja sen pohjalta miettiä mahdollisia muutoksia suunnitelmaan.
Kasvillisuusindeksi on kaikkien Wisu-käyttäjien saatavilla
Hyödyllisiä työkaluja löytyy myös Kartat-sivulta. Kasvustojen tila -välilehdeltä löytyvä kasvillisuusindeksi on kaikkien Wisu-käyttäjien saatavilla myös jälkikäteen. Kasvillisuusindeksi näytetään kuvauspäivittäin tilan kaikkien lohkojen alalta, jolloin kaikkia tilan kasvulohkoja voi tarkastella yhdellä silmäyksellä. Vuoden 2020 kasvillisuusindeksi päivittyy huhtikuun alusta lähtien ja esimerkiksi vuoden 2019 aineistoa voit selata koko kasvukauden ajalta. Tähän osioon on tulossa pieniä, mutta hyödyllisiä päivityksiä tulossa – kannattaa seurata tiedotustamme.
Kartat-sivua kannattaa hyödyntää
Kartat-sivua kannattaa hyödyntää muutenkin Wisua käyttäessäsi esimerkiksi kasvulohkojen valinnassa. Kartat-sivulla kasvulohkot näytetään vihreillä reunaviivoilla ja voit valita kasvulohkon yksinkertaisesti klikkaamalla lohkoa. Valitut lohkot näytetään tumman keltaisella reunaviivalla. Näin valitut lohkot näkyvät valittuina myös Viljelysuunnitelma- ja lohkokirjapito -sivulla – ja päinvastoin. Kannattaakin avata Kartat-sivu selaimeen omalle välilehdelleen, jolloin voit käyttää tätä välilehteä lohkojen valitsemiseen ja toista välilehteä viljelysuunnitelman laatimiseen.
Smart Farming -moduulista työkalu mm. täsmälannoitukseen
Jos kasvillisuusindeksiä katsellessasi heräsi ajatus esimerkiksi lannoitteen määrän paikkakohtaisesta säätämisestä, löytyy Smart Farming -moduulista siihen oma työkalunsa. Toukotöitä ajatellen ei ole ollenkaan huonompi ajatus laatia kylvöjä varten tehtävätiedostot valmiiksi jo nyt. Vielä ehdit hyvin ottaa Smart Farming -moduulin käyttöösi tilallasi – löydät sen MinunMaatilani tuotteista.
Aurinkoista kevään alkua kaikille!