Oberoende av den allmänna osäkerheten över läget i världen finns det redan vårtecken i luften och vi har tidvis fått njuta av fint väder för utomhusvistelse. Det här leder oundvikligen tankarna mot vårbruket och förberedelserna inför det. Också den gångna vintern har varit exceptionell. Enligt Meteorologiska institutet hann den termiska vintern inte alls börja i Sydvästra Finland och i Lappland finns det ännu också vid den här tidpunkten ställvis en dryg meter av snö.
Det lönar sig att göra upp odlingsplanen innan man sätter i gång med vårbruket
På grund av den exceptionella vintern finns det ställvis en speciellt bra orsak till att kontrollera planerna på den kommande växtperioden innan man sätter i gång med vårbruket. Det kan ju hända att planen redan finns färdig i ett odlingsplaneringsprogram – t.ex. i Wisu. Om den inte ännu finns, så lönar det sig nu att göra upp en sådan. När kan granskar eller gör upp en odlingsplan kan man ha nytta av att kontrollera skördeuppgifterna från de föregående växtperioderna. I Wisu finns de på ett mellanblad som kallas Skörd på Odlingsplaner och anteckningar -sidan. Samtidigt är det enkelt att kontrollera skiftenas odlingshistoria t.ex. för de senaste fem åren och på basis av det fundera på eventuella ändringar i planen.
Vegetationsindex tillgängligt för alla Wisu-användare
Nyttiga verktyg hittar du också på Kartor-sidan. Vegetationsindexet som finns på Vegetationens tillstånd -mellanbladet är tillgängligt för alla Wisu-användare också i efterhand. Vegetationsindexet visas enligt fotograferingsdag för gårdens alla skiften varvid man kan granska gårdens alla jordbruksskiften med ett ögonkast. Vegetationsindexet för år 2020 uppdateras fr.o.m. början av april och materialet från år 2019 kan man bläddra i för hela växtperiodens tid. Till den här är det på kommande småa men nyttiga uppdateringar – det lönar sig att följa med våra informationskanaler.
Det lönar sig att utnyttja Kartor-sidan
Kartor-sidan lönar det sig att utnyttja annars också när man använder Wisu, t.ex. vid val av jordbruksskiften. På Kartor-sidan visas jordbruksskiftena med gröna gränslinjer och man kan välja jordbruksskiften helt enkelt genom att klicka på skiftet. De valda skiftena visas med mörkgul gränslinje. På så sätt syns de valda skiftena som valda också på Odlingsplaner och anteckningar -sidan – och tvärtom. Det lönar sig att öppna Kartor-sidan på ett eget mellanblad i webbläsaren, varvid man kan använda det mellanbladet för att välja skiften och ett annat mellanblad för att göra upp odlingsplanen.
Smart Farming -modulen ett verktyg bl.a. för precisionsgödsling
Om titten på vegetationsindexet väckte tankar om exempelvis platsspecifik justering av gödselmängderna, hittar man i Smart Farming -modulen ett eget verktyg för det. Med tanke på vårbruket är det inte alls någon dålig idé att färdigt göra uppgiftsfilerna för sådden redan nu. Ännu hinner du bra ta i bruk Smart Farming -modulen på din gård – du hittar den bland MinGård-produkterna.