Kesä on edennyt pitkälle ja nurmia on korjattu jo laajasti. Nyt on oiva hetki katsastaa, miten sadonkorjuut merkitään Wisuun. Varsinkin uusilta käyttäjiltä on tullut ohjelmistotukeen kysymyksiä esimerkiksi siitä, miten tuotteille merkitään siilo, joka on pakollinen tieto tallentaa. Lisäksi on kysytty, onko mahdollista tallentaa rehusato paaleissa.
Sadonkorjuutietojen tallennus
Sadonkorjuu tallennetaan Wisun lohkokirjanpitoon Sadonkorjuu -välilehdelle. ”Näytä valitut kasvulohkot” -painiketta klikkaamalla vältyt virhetallennuksilta, kun saat näkyville selkeän listan valitsemistasi kasvulohkoista. Nurmen sadon voi merkitä joko kg/ha tai kg ka/ha. Sadon voi merkitä myös kuormina tai paaleina. Tieto kuormat / paalit löytyy apulaskin-kuvakkeen takaa (kuva 1).
Kuva 1. Apulaskin-kuvakkeen takaa löytyy tieto kuormista ja paaleista
Lisää siilo -napista pääset tallentamaan sopivaa siiloa. Voit tallentaa sadon fyysiseen siiloon, nimetylle pellonreunalle tai voit lisätä sadon vain tuotteen nimellä. Siilo lisätään kerran/ haluttu tuote tai kerran /haluttu lohko (kuva 2). Painike aktivoituu vasta, kun tuote on valittu.
Kuva 2. Lisää siilo-painikkeesta tallennetaan uusi siilo
Kun tallennat samaa tuotetyyppiä seuraavan lohkon kohdalla, voit valita siilon listalta, joka avautuu Siilo-kenttää klikkaamalla.
WisuEnnusteesta apua tautien torjuntaan ja d-arvon optimointiin
WisuEnnuste tarjoaa jo aktiivisesti havaintoja tiloille, jotka ovat tilanneet palvelun käyttöön. Tautiriskeistä on jo omalle tilalle tullut viestejä, ja kasvustoja on seurattu aktiivisemmin. WisuEnnusteeseen kuuluva D-arvoennuste laskee myös lämpösumman ja kylvöajankohdan perusteella d-arvoennusteen. Sää ohjaa usein sadonkorjuuta, mutta d-arvoennuste on oiva lisä sadonkorjuuajankohdan valintaan.
Kasvillisuusindeksistä apua nurmen kasvuunlähdön tarkastelussa
Kaikille käyttäjille Wisun karttaosiosta löytyvä kasvillisuusindeksipalikka auttaa kasvustojen tarkastelussa. Lehtivihreän määrä mitataan satelliittiaineiston pohjalta. Pienet rikkaruohopesäkkeet eivät erotu kartalta, mutta laajemmassa mittakaavassa voit tarkastella lohkon kasvuston kuntoa ja esimerkiksi nurmen kasvuunlähtöä sadonkorjuun jälkeen. Kartasta voi esimerkiksi paljastua, mille alueille lisälannoitus on paikallaan.
Kuvassa 3 nähdään tilanne ennen sadonkorjuuta 14. kesäkuuta, oranssilla reunaviivalla näkyy nurmilohko, sen eteläpuolella näkyy viljalohkoja, joilla vielä tässä vaiheessa kasvusto on heikkoa.
Kuva 3. Kasvillisuusindeksi osoittaa lohkojen kasvuston tilan
Oikein satorikasta loppukesää toivottaen,