Uusi fosforin käyttöä rajaava asetus astui voimaan 17.1.2023. Asetus on osa uuden CAP-tukikauden 2023 – 2027 politiikkaa, jossa ympäristökorvauksen tiukemmat fosforirajat siirtyvät koskettamaan nyt kaikkia maatiloja. Vastaavasti typen käyttö uudella tukikaudella väljentyy, mikä antaa mahdollisuuksia kasvukauden olosuhteiden mukaiselle lannoitustason nostolle, mikäli satopotentiaalia löytyy.
Wisun lannoituslaskenta on nyt päivitetty vastaamaan uuden tukikauden ehtoja. Muutokset vanhan tukikauden ympäristökorvauksen fosforirajoihin ovat pieniä, mutta aiemmin tehdyt suunnitelmat on syytä tarkistaa ja tarvittaessa hyödyntää fosforintasausta. Kasvin ravinnetarve säilyy jatkossakin lannoitussuunnittelun perustana. Wisun ravinnetarpeeseen on laskettu valmiiksi satotason, esikasvin, lajikkeen ja hidasliukoisten ravinteiden jälkivaikutukset.
Nitraattidirektiivi säätää typen käyttöä
Vuodesta 2023 eteenpäin typen käyttöä ei enää rajoiteta ympäristökorvauksen ehdoissa. Kaikille tiloille kasvikohtaiset typen enimmäismäärät tulevat väljemmästä nitraattidirektiivin taulukosta (kuvassa 1).
Kuva 1: Nitraattidirektiivin mukaisia typen enimmäismääriä
Uusi fosforiasetus
Uuden fosforiasetuksen fosforilannoituksen enimmäismäärät (kuvassa 2) ovat lähellä vanhan tukikauden ympäristökorvauksen enimmäismääriä. Aiemmin tehdyt suunnitelmat on syytä tarkistaa ja tarvittaessa hyödyntää fosforintasausta. Esimerkiksi nurmen perustamiselle ei uudessa fosforiasetuksessa löydy enää korotettua enimmäismäärää. Karjanlantapoikkeuksesta luovutaan kahden vuoden siirtymäajan jälkeen.
Kuva 2: Fosforilannoituksen sallitut enimmäismäärät
Wisun fosforintasaus uudistuu
Wisun fosforintasauksen laskenta uudistuu, ja jatkossa on mahdollista luoda tasausjaksoja myös kasvulohkotasolla (kuva 3). Asetustekstin mukaisesti ”Fosforin tasausjakson kesto saa olla enintään 5 vuotta ja se on tehtävä kasvulohkokohtaisesti. Jos peruslohkolla olevien kasvulohkojen sijoittelu muuttuu tasausjakson aikana, fosforintasausta on seurattava peruslohkotasolla”. Pienissä (alle 0,1 ha) kasvulohkomuutoksissa jää käyttäjän määritettäväksi onko kasvulohkojen sijoittelu muuttunut. Isommat pinta-alamuutokset taikka muutos kasvulohkojen lukumäärässä tulkitaan jaottelun muutokseksi, jolloin Wisu asettaan taseen automaattisesti Peruslohkolle. Aikaisemmin luodut tasausjaksot säilyvät oletuksena peruslohkotasolla – laskentatarkkuutta on mahdollista muuttaa tasausjakson rivin lopun muokkausikonista.
Kuva 3: Fosforitasetta voi jatkossa seurata kasvulohko tai peruslohkotason tarkkuudella.