En ny förordning som begränsar användningen av fosfor trädde i kraft den 17 januari 2023. Förordningen är en del av politiken för den nya CAP-stödperioden 2023–2027, där strängare fosforgränser i miljöersättningen börjar gälla för alla gårdar. Däremot kommer användningen av kväve luckras upp under den nya stödperioden, vilket gör det möjligt att höja gödslingsnivån enligt växtperiodens förhållanden om det finns skördepotential.
Wisus gödselberäkning har nu uppdaterats för att uppfylla villkoren i den nya stödperioden. Förändringarna i fosforgränserna för den gamla stödperiodens miljöersättning är små men tidigare uppgjorda planer bör ses över och vid behov utnyttja fosforutjämning. Växtens näringsbehov kommer även i fortsättningen ligga till grund för gödslingsplaneringen. Efterverkningarna av skördenivån, förfrukten, sorten och de långsamt lösliga näringsämnena har räknats färdigt till näringsbehovet i Wisu.
Nitratdirektivet reglerar användningen av kväve
Från och med 2023 kommer användningen av kväve inte längre begränsas i villkoren för miljöersättningen. På de växtspecifika maximigivorna av kväve tillämpas i alla gårdar nitratdirektivets bredare tabell (bild 1).
Bild 1: Maximigivor av kväve enligt nitratdirektivet
Den nya fosforförordningen
Maximigivor av fosforgödsel enligt den nya fosforförordningen (bild 2) ligger nära den gamla stödperiodens maximigivor för miljöersättning. Tidigare planer bör ses över och vid behov används fosforutjämning. I den nya fosforförordningen finns inte längre en förhöjt maximigiva för vallanläggningar. Naturgödselundantaget avskaffas efter en övergångsperiod på två år.
Bild 2: De tillåtna maximigivorna av fosforgödsling
Wisus fosforutjämning förnyas
Beräkningen av fosforutjämningen i Wisu kommer att förnyas och i fortsättningen är det möjligt att skapa utjämningsperioder även för jordbruksskiften. Enligt förordningen ”Utjämningsperioden för fosfor får utgöra högst 5 år och fosforutjämningen ska göras jordbruksskiftesvis. Om jordbruksskiftenas placering på basskiftet varierar under utjämningsperioden, ska fosforutjämningen följas upp på basskiftesnivå”. Vid små (mindre än 0,1 ha) ändringar i jordbruksskiften är det upp till användaren att avgöra om jordbruksskiftenas placering har ändrats. Större arealförändringar eller en förändring i antalet jordbruksskiften tolkas som en förändring av uppdelningen, i vilket fall Wisu automatiskt placerar balansen på Basskiftet. Som standard förblir tidigare skapade utjämningsperioder på basskiftet – det är möjligt att ändra beräkningsnoggrannheten från redigeringsikonen i slutet av raden i utjämningsperioden.