Nyt alkuvuodesta tilinpäätöksen valmistuttua on hyvä hetki käyttää tovi kuluvan vuoden budjetin laadintaan, kun menneen vuoden luvut ovat vielä tuoreessa muistissa. Etukäteen tehdyn budjetin ansiosta on helpompaa varautua yllättäviin tilanteisiin. Mitä tiukempi tilanne on, sitä enemmän budjetoinnista on talouden hallinnassa apua.
Suunnitelman tekemistä ei WebWakka-ohjelmassa tarvitse onneksi aloittaa tyhjästä, joten budjetin tekemisen aloittaminen on helppoa. Voit kopioida esimerkiksi 2021 kirjanpidon budjetin pohjaksi ja lähteä muokkaamaan siitä lukuja vuodelle 2022. Valmistakin budjettia voi vielä muokata vuoden edetessä, jolloin pysyy koko ajan selvillä maksuvalmiuden kehityksestä. Samalla pystyy helposti vertailemaan kuluvan vuoden tilannetta edellisten vuosien budjettiin tai kirjanpitoon.
Kun budjetti on tehty, tilanteen kehityksen seuranta on mahdollista erilaisilla työkaluilla. Esimerkiksi tuloslaskelmaennuste laskee alkuvuoden tuloksen kirjanpidosta ja loppuvuoden budjetin perusteella. Toinen hyödyllinen raportti on kassabudjettiraportti, jolla pystytään seuraamaan pankkitilin tilannetta ja ennustetta. Kassabudjettiraportista näet myös alv-velkatilanteen.
Budjettia tehdessä on muuttuvassakin tilanteessa helppo havainnoida toimenpiteiden tarve ja ajoitus. Siten pääsee ajoissa keskustelemaan tilanteesta myös esimerkiksi rahoittajien kanssa.
Webwakka kattaa koko tilan talouden kokonaisuuden. Myös yksityistalouden tilien sisällyttäminen budjettiin onnistuu – silloin esimerkiksi palkan seuraaminen on helppoa.
Budjetista on apua talouden ennakointiin ja sitä tehdessä tuleekin samalla käyneeksi läpi tilan taloudellista tilannetta, mikä antaa pohjaa omille pohdinnoille ja johtopäätöksille.