Pian ensimmäistä kertaa poikivia hiehoja laitumella katsellessani aloin pohtimaan, kuinka paljon työtä on tehty jo ennen kuin hiehosta tulee tuottava lypsylehmä. Tätä tulee useasti mietittyä myös vanhojen lehmien kohdalla, takana on niin paljon työtä ja oikeita valintoja. Valintoja aina isäsonnin valinnasta vasikoiden ryhmittelyyn ja eläinten käsittelyyn. Eri navetoissa on jokaisen omalla kohdalla toimiviksi todettuja erilaisia tapoja hoitaa vasikoita. Haluaisin jakaa muutaman omalla kohdallani toimivaksi todetun tavan, jolla edistetään vasikoiden terveyttä ja kasvua kohti tuottoisaksi naudaksi.
Terveet vasikat ovat tuotantosuunnasta riippumatta tulevaisuuden tuloksen pohja. Sairastavat vasikat kasvavat huonommin ja kehittyvät hitaammin, ja tämä vaikuttaa tuotantokykyyn täysikasvuisena. Sairastuneiden vasikoiden hoitamiseen ja lääkitsemiseen kuluu rahaa, niin lääkkeiden kuin käytetyn ajankin muodossa. Vasikoiden terveyttä ja vastustuskykyä kannattaakin vaalia erityisen hyvin. Sairauksien ennaltaehkäisy säästää monelta vaivalta ja palkitaan tulevaisuudessa. Terveet vasikat ovat myös ihana ilo kaikkien silmille!
Ternimaidolla hyvään elämän alkuun
Vasikan hyvää alkua elämään tuetaan hyvälaatuisella ternimaidolla mahdollisimman pian syntymän jälkeen, mutta työtä on tehtävä jo ennen poikimista. Emän oikeanlainen umpiruokinta ja sopiva kuntoluokka mahdollistavat onnistuneen poikimisen. Vasikan saaman ternimaidon brix %-arvo on helppo lisätä Minun Maatilani -ohjelmaan. Tämän lisäksi ohjelmaan on mahdollista tallentaa tieto siitä, kuinka nopeasti ternimaito on saatu vasikalle.
Vasikat ryhmiin
Poikimakarsinan kokoon, puhtauteen ja eläinmäärään on kiinnitettävä huomiota. Vasikat on syytä ryhmitellä sopivan kokoisiin ryhmiin. Ryhmittelymoduulia voit hyödyntää vasikkaryhmien tekemiseen, jolloin ruokinnan muutokset ja esimerkiksi mahdolliset siirrot on helppo tehdä ja tallentaa koko ryhmälle yhdellä kertaa. Ryhmittelymoduuli tarjoaa myös valmiita päivittyviä ryhmiä eri-ikäisille lehmä- ja sonnivasikoille. (kuva 1).
Kuva 1. Tapahtumat ja listaukset -sivulla löydät valmiita listoja hiehoista ja sonneista ikäryhmittäin.
Hoitajan on myös varmistuttava siitä, että jokainen vasikka ryhmässä saa tarpeeksi juomaa ja tarjolla olevia rehuja. Heikoimmat ja arimmat vasikat jäävät helposti muiden jalkoihin, joka helposti aiheuttaa sairastumisen.
Ravintoa pitää olla tarpeeksi saatavilla sillä esimerkiksi imemistarpeen puutteelliset toteutusmahdollisuudet voivat aiheuttaa napatulehduksia. Vasikat alkavat imemään toistensa napoja ja tulehdus joudutaan hoitamaan antibiootein. Vasikoita on siis hyvä tarkkailla myös juottoaikojen ulkopuolella.
Vasikan vieroitus
Puhtaat karsinat, sopiva lämpötila ja riittävä ilmanvaihto pitävät hengitystiesairaudet poissa. Puhdas vesi, laadukkaat rehut ja kivennäislisät alusta lähtien mahdollistavat kehityksen aikuiseksi märehtijäksi. Ravinnon merkitys kasvaa erityisesti siinä vaiheessa, kun alkaa vieroitus maitojuotolta. Mikäli käytössäsi on Muokattavat raportit -moduuli, kannattaa hyödyntää mahdollisuutta luoda työlista vasikoiden vieroituksesta (kuva 2).
Kuva 2. Lisäämällä raportteihin tiedon vieroituksesta saat listan seuraavaksi vieroitettavista vasikoista.
Raportin luominen onnistuu, kunhan olet tallentanut vasikoille oletusvieroitusiän vuorokausina.
Tämä blogi oli ensimmäinen osa kaksiosaisesta blogisarjastani. Vasikoiden hoitorutiinien merkityksestä kerron seuraavassa blogissani.