När jag första gången såg kalvande kvigor beta började jag fundera på hur mycket arbete som redan gjorts innan kvigorna blir produktiva mjölkkor. Samma funderingar har jag ofta också när det gäller gamla kor – det ligger så mycket arbete och rätta val bakom. Det handlar om allt från valet av semintjur till grupperingen av kalvarna och hanteringen av djuren. Var och en har sitt eget sätt att sköta kalvarna, som man har konstaterat att fungerar i den egna ladugården. Jag vill dela några metoder som främjar kalvarnas hälsa och tillväxt till produktiva djur och som jag har konstaterat att fungerar hos mig.
Oberoende av produktionsinriktning ger friska kalvar resultat i framtiden. Krassliga kalvar växer sämre och utvecklas långsammare, vilket påverkar produktionskapaciteten när de är fullvuxna. Det går åt pengar till att sköta och medicinera insjuknade kalvar, både medicin- och tidsmässigt. Det lönar sig därför att värna extra mycket om kalvarnas hälsa och motståndskraft. Att förebygga sjukdomar besparar dig från många besvär och betalar sig i framtiden. Friska kalvar är också en underbar fröjd för ögat – för alla!
Råmjölk ger en bra start i livet
För att stötta en bra start i livet får kalven råmjölk av hög kvalitet så snart som möjligt efter födseln, men det finns arbete som måste göras redan före kalvningen. Rätt sintidsutfodring och konditionsklass för kon möjliggör en lyckad kalvning. Brix-värdet på den råmjölk som kalven får kan enkelt föras in i programmet Min Gård. Dessutom kan man föra in information om hur snabbt råmjölken har kunnat ges till kalven.
Kalvar i grupper
Man måste lägga vikt vid kalvningsbåsets storlek och renhet samt antalet djur. Kalvarna bör indelas i grupper av lämplig storlek. Du kan använda grupperingsmodulen för att skapa kalvgrupper. Då blir det lätt att göra och spara ändringar i utfodringen, till exempel eventuella överföringar, för hela gruppen på en gång. Grupperingsmodulen tillhandahåller också färdiga grupper som uppdateras för ko- och tjurkalvar i olika åldrar. (bild 1).
Bild 1. På sidan Händelser och listor hittar du färdiga listor över kvigor och tjurar efter åldersgrupp.
Skötaren ska också se till att varje kalv i gruppen får tillräckligt att dricka och tillräckligt med foder. De svagaste och skyggaste kalvarna blir lätt undanknuffade av de andra, vilket lätt leder till sjukdomar.
Kalvarna måste ha tillgång till tillräckligt med näring, eftersom bristande möjligheter att tillfredsställa sugbehovet kan leda till navelinfektion. Kalvarna börjar suga på varandras navlar och då måste infektionen behandlas med antibiotika. Det är med andra ord bra att hålla ett öga på kalvarna även utanför vattnings- och utfodringstiderna.
Avvänjning av kalvar
Rena bås, lämplig temperatur och tillräcklig ventilation håller luftvägssjukdomar borta. Rent vatten, kvalitativa foder och mineraltillsatser från början möjliggör en utveckling till vuxna idisslare. Näringens betydelse ökar särskilt då avvänjningen från mjölkutfodring börjar. Om du har tillgång till modulen Redigerbara rapporter lönar det sig att använda möjligheten att skapa en arbetslista för kalvarnas avvänjning (bild 2).
Bild 2. Genom att föra in information om avvänjning i rapporterna får du en lista över de kalvar som står i tur att avvänjas.
För att det ska gå att skapa en rapport krävs att du har fört in antagen avvänjningsålder i dygn för kalvarna.
Denna blogg var den första i en tvådelad serie. I min nästa blogg berättar jag om betydelsen av skötselrutiner för kalvar.