Viljelysuunnitelman laatimisen aikana käydään läpi usein monia erilaisia yhdistelmiä viljelykasveista ja niiden sijoittamisesta eri lohkoille. Kun suuret linjat on saatu mallilleen, on hyvä jatkaa mietintöjä lohkokohtaisesti – tarvitseeko jokin lohkoista esimerkiksi paikkakohtaisen lannoitusmäärän säädön? Jos tarvitsee, tämä onnistuu helposti Wisulla ja tehtävätiedostolla niin kasvukauden aikana kuin talvella kasvukautta odotellessakin.
Paikkakohtaiset toimenpiteet
ISOBUS-yhteensopivissa traktoreissa ja työkoneissa paikkakohtaisen levitysmäärän levittämiseen tarvitaan TC-GEO-toiminnallisuutta. Eri valmistajien tuotteissa kyseisellä toiminnolla on erilaisia nimiä, joiden seassa toistuvat termit Variable Rate Application tai Control. Toiminnallisuus helpottaa kuljettajan työtä, mahdollistaen työkoneen paikkakohtaisen säätämisen työn aikana. Paikkakohtaiset toimenpiteet tulee miettiä jo tehtävätiedoston laadinnan yhteydessä, jolloin paikkakohtaiset muutokset voi rauhassa miettiä jo suunnitteluvaiheessa.
Tehtävätiedosto sopii useisiin työvaiheisiin
Tehtävätiedostot sopivat käytännössä kaikkiin työvaiheisiin pellolla. Wisun Smart Farming -moduulilla voit laatia tehtävätiedoston kylvölannoitukseen, lannoitukseen, ruiskutukseen ja maanmuokkauksiin. Käytännössä kaikkiin työvaiheisiin, joissa työkoneella levitetään jotain ainetta peltoon tai kasvustoon – tai säädetään työkonetta, kuten muokkaussyvyyttä. Paikkakohtaisiin levitysmääriin tai muihin työkoneen säätöihin voit aina laatia tehtävätiedoston itse piirtämällä. Kasvillisuusindeksiä voi käyttää kasvustolle tehtävissä toimenpiteissä, kuten lannoituksissa ja kasvinsuojelutehtävissä. Tehtävätiedoston laadinta itsessään on nopeasti tehtävissä, kun ensin tiedetään, miten annostelua halutaan lohkon sisällä muuttaa. Tehtävätiedostot sopivat hyvin myös luomutiloille, kuten selviää Nefertiti-hankkeen koostamasta materiaalista.
Tehtävät tikulle ja mukaan
Kun tehtävätiedostot päivän työkohteille on laadittu, on seuraava askel siirtää tehtävät traktorin tehtäväohjaimelle. Wisulla voit valita haluamasi tehtävätiedostot ja viedä useita tehtävätiedostoja kerralla. Tällöin voit vaikka valita tänään lannoitettavien peltojen tehtävätiedostot ja viedä ne tehtäväohjaimelle yhdellä kertaa. Perinteisesti tehtävätiedostot on Wisusta ladattu zip-tiedostona omalle tietokoneelle ja paketti edelleen purettu tyhjälle muistitikulle siten, että muistitikulta löytyy yksi kansio, jonka nimi on taskdata. Se sisältää tarvittavat xml- ja bin-tiedostot. (Kuva 1).
Kuva 1. Taskdata-kansiosta löydät tehtävätiedostot, jotka siirretään työkoneelle
Tehtävät pilven kautta suoraan traktoriin – ja takaisin
Toukokuusta lähtien Wisuun on ollut saatavilla uusi moduuli, WisuLink. Sen avulla voit vapauttaa muistitikkusi muihin tehtäviin ja siirtää tehtävätiedostot suoraan Wisusta traktoriisi. Edellytyksenä on, että traktorisi tai tehtäväohjaimesi puolelta löytyy yhteensopivuus agrirouter-palveluun, jota WisuLink käyttää tehtävätiedostojen siirtoon. Sama reitti toimii myös toiseen suuntaan eli kun työ pellolla on tehty, voit lähettää traktorin tehtäväohjaimelta työn aikana kerätyt tiedot agrirouterin kautta Wisullesi. Lähetyksen jälkeen sinulla on kolme viikkoa aikaa käydä tallentamassa palautuneet tiedot agrirouterista Wisuun.
Työntekijän tai urakoitsijan ohjeistaminen helpottuu
Paikkakohtaiset toimet lohkoilla ovat yksi tehtävätiedostojen eduista. Tämä on omiaan helpottamaan myös töiden ohjeistusta. Tehtävätiedostoa käyttämällä ei enää tarvitse selostaa haluttuja muutoksia työn toteutuksesta työntekijälle tai urakoitsijalle, kun se on jo kuvattu tehtävätiedostossa. Kun laadit tehtävätiedoston Wisulla, tulee kylkiäisenä myös tuloste suunnitellusta työstä aineineen ja levitysmäärineen. Printattuna siitä voi olla apua tehtävien ohjeistuksessa tai lohkon löytämisessä. Tulosteella kun on mukana QR-koodi, joka sisältää lohkon sijainnin älypuhelimilla luettavassa muodossa.
Muitakin hyötyjä kuin paikkakohtaista säätämistä
Tehtävätiedostot tuovat mukanaan myös sellaisia ominaisuuksia, joista voisi olla hyötyä vaikka paikkakohtaiselle määränsäädölle ei olisikaan palavaa tarvetta. Tehtävätiedosto kannattaa laatia myös niissä tapauksissa, joissa levitysmääriä ei lohkon sisällä muutettaisikaan. Kun työ toteutetaan tehtävätiedoston avulla, kerää tehtäväohjain tietoa työkoneen ja mahdollisesti myös traktorin toiminnasta. Tämän myötä työn päätyttyä tehtäväohjain osaa kertoa esimerkiksi käytetyn ajan, ajetun matkan, tehtävästä riippuen käytetyn lannoitteen määrän ja esimerkiksi Valtra/Fendt -merkkisten traktorien tapauksessa jopa kulutetun polttoaineen määrän.
P.S. Jos olet AGCO Suomen asiakas, kannattaa käydä tarkistamassa oletko kampanjaedun piirissä