För lantbrukets del har flera av de gångna åren allmänt taget varit undantagsår gång på gång, och en del av odlarna ser det här redan som den s.k. nya, men ändå otrevliga normala situationen. Saken underlättas inte av prishöjningen för gödselmedel och bränsle, eller prishöjningen för foderspannmål som husdjurproducenterna dessutom utsattes för. Nedan ändå några observationer om hur företagaren kan förbereda sig inför besvärliga väderfenomen och kraftiga prisförändringar för produktionsinsatserna.
Höstgrödor ger många fördelar
Flera jordbrukare i många delar av landet fick en toppskörd av höstspannmål eftersom de kunde utnyttja den rikliga nederbörden och höga värmesumman, eller i de värsta områdena lida endast litet av dessa. Entusiastiska p.g.a. det här har många, inklusive mig själv, också i höst sått en betydande mängd höstspannmål i förhållande till gårdens totala åkerareal. På så sätt kan man öka arealen med växttäcke så länge beståndet hinner skjuta brodd dvs. att det finns ett växtbestånd på åkern. Areal med växttäcke belönas via miljöersättningen som delvis lindrar den ekonomiska risken vi odling av höstspannmål.
Långsiktig odlingsplanering ger bättre möjligheter att navigera bland prisförändringarna
Den nya prissättningsperioden för gödselmedel utlöste en början till kraftiga prisstegringar, och det finns inte några säkra uppgifter om när prisrallyt eventuellt avtar så länge priset på naturgas fortsätter att stiga. I typiska fall är gödsel billigare i början av en ny prissättningsperiod jämfört med växtperiodens vår, och därför lönar det sig redan nu, ifall det är möjligt, att göra upp odlings- och gödslingsplaner med tanke på följande växtperiod. På så sätt har man möjlighet att utnyttja låga priser.
I MinGård Wisu är det enkelt att planera växtföljden för flera år framåt, och det finns inget som hindrar att man samtidigt gör upp gödslingsplanen. Trots att prishöjningen som skedde i år kan vara sällsynt, har det varje år varit möjligt att spara i gödslingskostnaderna ifall man har kunnat beställa gödseln redan i början av prissättningsperioden. Men, man måste ändå medge att i år kunde man få den bästa nyttan om man beställde redan innan de nya priserna trädde i kraft, dvs. precis i slutet av den föregående prissättningsperioden.
Spara i gödselutgifter med delad giva
Flera odlare har lagt märke till att vårspannmål är besvärlig och sårbar att odla p.g.a. de senaste årens väderfenomen. Ifall de här s.k. undantagsåren fortfarande fortsätter, lönar det sig att överväga att tillsvidare dela upp den värdefulla gödselinsatsen i flera spridningsgånger också för vårspannmål. På så sätt får man mera tid till att granska växtperioden utan att förlora skördepotential. Om man vid såddgödsling sprider 100 % av gödselmängden på en gång, flera år efter varandra, går det lätt gödsel till spillo – i alla fall om vädret under växtperioderna fortsätter att vara likadant som under den senaste tiden. Trots att man måste köra flera gånger på åkern är gödselspridning tillsvidare en rätt förmånlig och väl tillgänglig åtgärd också när man lägger den på entreprenad. Gör man det själv är det inte heller speciellt arbetsdrygt om man har rätt maskin för arbetet.
I MinGård Wisus planeringsdel är det möjligt att välja hur många gödslingsgånger man planerar för skiftet och därefter låta programmet rekommendera lämpliga gödsel och mängder från gårdens sortiment för respektive spridningsgång. Med MinGård Wisus Smart Farming-modul kan du också planera en färdig uppgiftsfil för en isobus-spridare. Med hjälp av vilken du redan i planeringsskedet kan bestämma, hur gödselmedlet ska fördelas på skiftets olika delar. Du kan ge uppgiftsfilen på en usb-sticka t.ex. till entreprenören.
Oberoende av utmaningarna vill jag önska god fortsättning på hösten och vi får hoppas att höstspannmålen som snart börjar övervintra klarar sig utan problem till våren!