Bakom oss har vi igen en växtperiod med extrema väderleksförhållanden. I svåra tillväxtförhållanden är jordens struktur, tillgängligheten till näringsämnen och rotsystemets utveckling betydande faktorer för växtens härdighet mot tillfällig väta samt långvarig torka. Nu lönar det sig att överväga förbättring av jordens bördighet med hjälp av kalk.
Det lönar sig också att kontrollera om det finns markkarteringsprover som håller på att föråldras. En aktuell markkartering är grunden till såväl gödslingen som till kalkningen.
Kalkningsrekommendation
Nytt: Kalkningsrekommendationen kan man nu beräkna genom att utnyttja det gårdsvisa kalksortimentet
Till gårdens kalksortiment lönar det sig att välja både mera traditionella kalk som finns tillgängliga i närområdet och nyare jordförbättringsmedel (bild 1).
Bild 1.Det gårdsvisa kalksortimentet görs på samma sätt som gårdens gödselsortiment, genom att klicka på önskade kalkningsmedel i förteckningen till vänster så att de flyttas till höger, till gårdens sortiment.
Wisus kalkningsrekommendation beräknas med antagandet att målnivån är bördighetsklassen God . Kalkningsrekommendationen berättar om det finns ett behov av kalkning på skiftet, och vad som är den rätta spridningsmängden för respektive kalkningsmedel. På så sätt blir det möjligt att jämföra kalkningsmedlen sinsemellan.
I beräkningen beaktas jordartens och mullhaltens inverkan automatiskt. Dessutom kan rekommendationen beakta skiftets Ca:Mg förhållande, och föreslå antingen kalkstens- eller magnesiumhaltigt kalkningsmedel (bild 2).
Bild 2. Vid beräkning av kalkningsrekommendationen beaktas kalcium-magnesium-förhållandet, jordart och mullhalt.
Förnyelse av markkarteringsprover
På Wisus Markkartering-sida finns det ett eget mellanblad, Provtagningsplan, som sammanställer prov som föråldrats och sådana som saknas. Som år väljer man den kommande växtperioden 2022.
Med de nya snabbvalsknapparna kan du snabbt välja de skiften där jordprovet håller på att föråldras eller där prov saknas helt och hållet. Provtagningsplanen beaktar automatiskt basskiftets areal och föreslår en lämplig mängd prover per skifte (Bild 3).
Bild 3. På Provtagningsplan-mellanbladet ser du bl.a. prov som föråldrats och sådana som saknas.
Man kan skriva ut planen som en pdf-utskrift, ta med den ut på åkern och samla ihop jordprovet enligt planen (bild 4).
Bild 4. Med Skriv ut provtagningsplan -knappen kan du skapa en pdf-utskrift för valda skiften och samla ihop jordprovet enligt planen
När man klickar på Kugghjul-knappen får man fram skiftets växter ifall man inte vill förnya jordprover från exempelvis skiften i träda.
Man kan skicka planen elektroniskt till Eurofins e-beställningsblankett och undvika inmatning av de krångliga skiftessignumen.