Nu när höstarbetena börjar vara gjorda är det bra att för en stund blicka framåt mot slutet av året och uppföljningen och planeringen av gårdens ekonomi.
Om de verifikat som samlats på hög under året inte ännu bokförts i WebWakka lönar det sig att göra det nu. Då går det enklare och snabbare att göra upp det sista mellanbokslutet i december. När bokföringen är färdig slipper du dessutom under föråret stressa över att bokföringen och skattedeklarationen är ogjorda.
Varför mellanbokslut?
Mellanbokslutet är ett nyttigt verktyg både för att följa upp och planera ekonomin och för att förutse och optimera den slutliga beskattningen. Det är bra att för beskattningen eftersträva så jämn inkomstutveckling som möjligt och undvika stora årliga variationer. Genom att göra upp mellanbokslut kan du planera ekonomin under slutet av året och till exempel förutse förskottsbetalningar eller överföring av redovisningar över årsskiftet, liksom också större moms-betalningar eller återbäringar.
Mellanbokslutet ger en prognos över resultatet
Mellanbokslutet ger med en liten arbetsinsats en mycket noggrann prognos över gårdens resultat. På basis av prognosen kan man fundera över olika alternativ för hur resultatet och beskattningen kan styra i önskad riktning med olika åtgärder under slutet av året, och jämföra hur olika åtgärder påverkar gårdens ekonomi och beskattning. Eftersom skördarna och produkternas prisnivåer varierar är åren sällan lika. Ifall det ser ut som om det innevarande året kommer att bli bättre än normalt, kan man i det här skedet ännu överväga t.ex. att flytta någon inkomstredovisning till det följande året, om det passar för betalaren.
Det är också möjligt att göra förskottsbetalningar ifall man t.ex. vet att man kommer att köpa växtskyddsmedel, gödselmedel m.m. Då får man, i enlighet med kontantprincipen, betalningen och momsen som hör till den, till det här årets sida. Och i bokslutet är det också enkelt att pröva användning av utjämningsreservering och se hur det skulle påverka resultatet. Om det innevarande årets resultat däremot ser ut att bli sämre än normalt, kan man upplösa eventuella tidigare års utjämningsreserveringar och förstås också överväga att inte utföra avskrivningar, eller åtminstone mindre avskrivningar än de maximalt möjliga.
Mellanbokslutet till hjälp när man gör upp budgeten för följande år
Med hjälp av mellanbokslut får man en uppskattning på beloppet av årets skatteåterbäring eller kvarskatt. Dessutom får man information om momsbetalning eller -återbäring. När man i Funktioner – mellanbokslutsverifikat i WebWakka bokför de uppskattade intäkterna och utgifterna för slutet av året, kan man i ”Momsrapport”-punkten markera ett krux och därmed också inkludera de här summorna från mellanbokslutsverifikatet i beräkningen På så sätt får man mycket specifikt fram situationen för mervärdesskatten.
De här mervärdesskatterna och skatteåterbäringarna eller kvarskatterna kan man sedan beakta när man gör upp budgeten för följande år. I en eventuell investeringssituation kan momsen påverka likviditeten avsevärt, speciellt om man betalar moms på årsbasis.