Vintern närmar sig och skördearbetena är så gott som utförda, även för betornas del. I det här skedet lönar det sig att gå igenom den gångna växtperioden och redan börja planera den kommande. Ifall man inte ännu har uppdaterat sina skiftesanteckningar lönar det sig att mata in händelserna och anteckningarna för växtperioden 2019. Det är bra att gå igenom gjorda observationer och fundera över vad de betyder för den kommande växtperiodens planering och åtgärder.
Växtföljdsplanen som finns i Wisu är ett hjälpmedel för planering av växer på ett mer långsiktigt perspektiv. Man kan inte för mycket betona växtföljdens betydelse ur agronomiskt perspektiv men man kan också ha nytta växtföljdsplanering vid hantering av de rörliga kostnaderna. En plan som man åtminstone i stora drag kan stödja sig på är till hjälp exempelvis vid tidsmässigt välvald anskaffning av produktionsinsatser; de årliga priscyklerna för gödselmedel är ett bra sätt att spara ifall man i god tid känner till vilka gödsel som behövs och likviditeten är tillräckligt bra.
Wisus gödslingsrekommendation hjälper till med att välja så lämpliga gödselmedel som möjligt för varje skifte bl.a. enligt odlingsväxt, skördemålsättning och det näringsbehov som markkarteringsuppgifterna definierar. Du kan också utnyttja gårdens egna gödselsortiment.
När man har planerat nödvändiga gödselmedel och utsäde i Wisu har man hjälp av förnödenhetssaldo för att bestämma de mängder som bör skaffas. Man kan också lägga till de produktionsinsatser som redan finns i lager och då visar Wisu åskådligt hur mycket man behöver köpa till. Samtidigt kan man fundera på gödselmedlens säckfördelning om man upplever att det underlättar det praktiska arbetet t.ex. vid sådden.
På vintern lönar det sig också att gå igenom kalkningsbehovet. Wisu räknar ut en kalkningsrekommendation och rekommenderar den lämpligaste kalken beroende på jordens pH-, magnesium- och kalciumvärden. Trots att råvarornas producentpriser är på en låg nivå kan man hitta ett tillräckligt insats-nytta -förhållande genom att kalka de suraste jordarna och på så sätt höja pH-medelvärdet på skiftena samt potentiellt gårdens medelskördar.
Vintern är också en allmän tidpunkt för jordprover, i alla fall före eller efter att marken frusit. I Wisu kan du kontrollera vilka prover som håller på att föråldras samt förnya dem; du kan också göra upp en provtagningsplan och göra en elektronisk beställning till Eurofins markkarteringstjänst direkt via Wisu. Markkarteringsproverna ska förnyas med 5 års intervaller och prov ska separat tas från varje basskifte som är större än 0,5 hektar. Provernas giltighetstid beräknas utgående från provtagningsdagen.
På det här sättet får man en bra start med att få året 2019 avslutat och påbörja den kommande växtperiodens planering. Med hopp om gott kalkningsväder under vintern och en bra övervintring för höstspannmålen!