Att Spara kalvtidens utfodringsuppgifter är både enkelt och nyttigt, när man gör det med Min Gård programmet. Att spara uppgifterna går smidigt bara man har Redigerbara-rapporter i användning. När utfodringsuppgifterna är sparade, kan uppgifterna senare användas i olika rapporter och följande ägare kan ta del av kalvens utfodringsuppgifter. Uppfödare eller övriga ägare kan utnyttja uppgifterna tex vid gruppering av djuren.
Du hittar Kalvtidens utfodringsuppgifter från djurkorgen, ikonen är ett svart ämbar.
Följ med utfodringens inverkan på kalvarnas tillväxt
Genom att spara kalvtidens utfodring i programmet är det senare möjligt att följa med hur utfodringen påverkar kalvarnas tillväxt. Du kan göra en egen rapport, från vilken man kan se kalvarnas utfodring och viktens utveckling efter hand som djuren vägs och viktuppgifterna skrivs in i programmet.
I delen Råmjölk kan du spara uppgifter om råmjölkens kvalitet (brix%-värde) samt uppgifter om hur många timmar efter födseln som kalven fick råmjölk. (bild 1).
Bild 1. I kalvtidens utfodringsuppgifter kan man lägga till uppgifter om tex råmjölkens kvalitet
Spara Avvänjningsåldern i kalvtidens utfodringsuppgifter
I rutan för kalvtidens utfodring kan man spara standard avvänjningsålder för kalven (bild 2). Med hjälp av det här värdet kan man göra arbetslista i redigerbara rapporter, när det är planerat att kalvarna skall avvänjas. Genom att spara den förverkligade avvänjningsdagen kan man i ett senare skede titta på djurens uppgifter och fundera om avvänjningsåldern haft någon inverkan på välbefinnande, tillväxt och tex produktion.
Bild 2. Avvänjningsdagen lägger man också till i rutan för kalvtidens utfodringsuppgifter.
Man kan också spara utfodringsuppgifterna som standard åt hela besättningen genom att flytta skjutkontrollen ”Spara som Standard” till aktiv. Det här gör det möjligt att enkelt spara kalvtidens utfodringsuppgifter åt kalvarna som grupp.
Rapportverktyg för uppföljande av kalvtidens utfodringsuppgifter
De sparade uppgifterna får man lätt fram med hjälp av rapportverktyget, välj de uppgifter du vill se och uppdatera rapporten. Samma uppgifter kan också uppfödarna få genom att ta med i rapporten motsvarande kolumner och ”föregående besättning”. Hos uppfödarna kan man utnyttja
uppgifterna tex för att gruppera djuren eller uppföljning hur djuren mår och växer.
Bild 3. Genom att redigera rapporterna kan du följa med kalvarnas utveckling och uppfödarna kan se kalvtidens utfodring för kalven i den tidigare besättningen.
Programstödet önskar alla en solig vår och att den kommande kalvningsperioden blir lyckad. Vi är här för er, ta kontakt om ni behöver råd i användningen av min gård eller om ni har frågor tex om hur man antecknar kalvningstidens utfodringsuppgifter i programmet.