Innan du tar itu med att göra upp din nya växtodlingsplan, ta först en titt på fjolårets resultat. På Wisus första sida ser du flera grafer, bland annat ett stolpdiagram över fjolårets skördeuppgifter. Diagrammet ger dig en helhetsbild av fjolårets hektarskördar och växternas totalskördar. (Bild 1). Det är uppgifter du kan ha nytta av när du planerar vilka sorter som är bäst för dina skiften den här växtperioden.
Bild 1. Med grafiken över skördeuppgifter på Wisus första sida kan du följa med skördenivåerna per odlingsgröda och sort.
Grafik över produktionsplanen för uppföljning av växternas totala arealer
När du gör upp odlingsplanen lönar det sig att klicka upp en produktionsplaneringsgraf på en annan flik i webbläsaren. När du går vidare med planeringen kan du enkelt gå in och kontrollera hur grödornas totalarealer fördelas. De uppgifter du sparar i odlingsplanen uppdateras online på den andra fliken, då kan du kontrollera att de anteckningar du gjort i Wisu stämmer överens med din plan och att arealerna av de växter som behövs är på den nivå du eftersträvar.
Wisus näringsbehov ger ett exakt värde
Wisus näringsbehov beaktar förfruktens inverkan, sortens särskilda behov och eventuella långsamt lösliga näringsämnen från tidigare år från kreatursgödsel och organiska gödselfabrikat. Det innebär att Wisus näringsbehov ger ett exaktare värde än maximimängden för miljöersättning. Näringsbalansens värden ser du i det fönster med tilläggsuppgifter som du kan klicka upp överst till höger på tabellen Näringsbalans (bild 2).
Bild 2: Skiftesvisa näringsbalanser kan klickas upp uppe i högra hörnet av grafen med knappen Näringsbalans enligt odlingsväxt