Modern odlingsplanering innebär många fördelar för jordbrukaren och gården. När odlingsplaneringen görs noggrant kan jordbrukets processer optimeras och göras mer effektiva. Detta underlättas av moderna elektroniska verktyg som både minns tidigare åtgärder och hjälper till att planera framtida åtgärder. Låt oss gå igenom tre steg för att systematisera odlingsplaneringen!
Övergå till digital teknik – skaffa ett program för odlingsplanering
Moderna IT-lösningar är inte längre bara för nördar, utan även för jordbruksföretagare, som bör utnyttja dem fullt ut för att förbättra verksamhetens effektivitet.
Oavsett om din gård är stor eller liten finns det så många saker att tänka på att du inte kan hantera allt med ditt minne och ett anteckningsblock. Excel-kalkylblad och andra vanliga dataprogram är bra, men modern programvara kan hjälpa dig att få resultat på din gård på ett rent av styrt sätt. Dessutom kan du med hjälp av olika typer av mätarutrustning se de viktigaste siffrorna direkt.
Genom att låta programvaran ta hand om att komma ihåg saker och göra de svåra beräkningarna och prognoserna kan du själv koncentrera dig mer på det viktigaste, alltså på arbetet ute på åkern. Fördelen med ett digitalt verktyg som Wisu odlingsplaneringsprogram är att den information, eller data, som det tillhandahåller gör att du kan fatta bättre beslut om ditt arbete. Du kan arbeta mer systematiskt när du kan kombinera informationen från programvaran med din egen erfarenhet.
Wisu odlingsplaneringsprogram har utvecklats specifikt för jordbrukare och är under ständig utveckling. Eftersom Wisu är webbläsarbaserat har du alltid den senaste versionen till hands och behöver inte komma ihåg att uppdatera den separat.
Ta i bruk alla funktioner du behöver
Att bara skaffa ett program räcker inte långt. När du i lugn och ro har bekantat dig med Wisus funktioner kan du effektivt ta i bruk de funktioner som är nyttiga för just din gård. När du väl har kommit igång är det enkelt att använda och du kommer att upptäcka att det underlättar ditt jobb på så många sätt!
Grunden för allt är odlingsplaneringen och den skiftesvisa bokföringen, men för t.ex. gårdar med ekologisk odling har funktionen med växtföljd också varit till stor nytta. Med hjälp av förnödenhetssaldot kan du bl.a. hålla reda på vad som finns i lager och när du behöver göra nya beställningar. Bekanta dig närmare med vår video och börja använda dessa standardfunktioner i Wisu direkt.
Om du vill lära dig mer om funktionerna i odlingsplaneringsprogrammet Wisu lönar det sig kolla in avsnittet Anvisningar på vår webbplats, där vi har sammanställt nyttig information om de viktigaste funktionerna i våra olika program. Vi håller också webbseminarier för att hjälpa dig att få ut det mesta möjliga av funktionerna i våra program för odlingsplanering och ekonomiförvaltning med mera.
Vårt programstöd är tillgängligt för att hjälpa användare på vardagar under kontorstid, du kan alltid kontakta oss om det behövs!
Beställ de tillbehör du behöver och låt jobbet rulla på!
Förutom själva Wisu kan du komplettera ditt paket med de tillbehör du behöver, till exempel MobiWisu som alltid medföljer eller D-värdesprognosen som hjälper dig att bestämma den bästa tiden att skörda fodret.
WisuPrognosen å sin sida beräknar risken för växtsjukdomar på skiftena och visar grafiskt hur sjukdomsutvecklingen har sett ut under de senaste dagarna. Detta gör att du kan rikta din sjukdomsbekämpning korrekt. WisuPrognosen fungerar också som ett alternativ till den gårdsspecifika åtgärden för miljöersättning.
När allt du behöver är i sin ordning, och du kommer ihåg att uppdatera aktuell information i Wisu, kan du börja njuta av dess resultat! När din gård styrs systematiskt med moderna metoder baserade på data träffar besluten oftare rätt och resultatet blir lättare att uppnå.